Damp hjuldamper "Goethe"

3 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
m_kilde
Damp hjuldamper "Goethe"

Hej Alle

Har just været på ferie ved Rhinen og var her ude at sejle med den gamle hjuldamper "Goethe"

Jeg optog en video af maskinen, idet der var lavet en "indkigs" skakt.

Håber I vil nyde synet af gammel mekanik i aktion

[URL=http://smg.photobucket.com/albums/v127/m_kilde/?action=view&current=83a3...

Mogens

Anders Bjerre
Damp hjuldamper "Goethe"

Comment: 

Tak for filmen - der er noget utrolig smukt over så langsom en maskine, der graciøst glider rundt. Kan det passe at der ikke er nogen lys på video optagelsen?

Tovholder for 45 mm havebane gruppen i MDK

m_kilde
Damp hjuldamper "Goethe"

Comment: 

Hej Ole og Anders

Ja ! Velbekom mht. videoen.
Anders du spørger til lys på videoen, men jeg tror du mener lyd - det er rigtigt at der ikke er opaget nogen lyd, og da vi (sønnen og jeg) står uden for en skakt med vinduer vil I sikkert ikke få nogen reel lyd fra maskinen alligevel.

I starten af videon fokuseres der på Stephenson styringen til omstyring af frem og bak med maskinen, dette system blev brugt flittigt når vi lagde til kaj, og det fungerede helt smertefrit, i hvert fald så vidt jeg kunne vurdere. Mandskabet tog lidt af trykket af maskinen, drejede et stort håndhjul, som via en snekket og en gevindspindel (med meget grov gevind - kan ses på videoen) flyttede kulissen mellem de tynde gliderstyrings arme, og maskinen gik først helt i stå, for umiddelbart efter at køre den modsatte vej - simpelt men effektivt.

Omkring den samme kulissestyring, kan ses nogle røde koppe, disse blev jævnligt ( 3 gange på 1,5 time) drejet med hånden af mandskabet, mens maskinen kørte, jeg vil tro det er en form for tryksmøring. Bemærk i øvrigt de mange olieglas som farer frem og tilbage mens maskinen kører.

Maskinen havde faktisk en "træls" pip-lyd for hver omdrejning, og jeg kunne se på manskabet at de ikke var helt tilfreds med denne lyd, deres hoveder blev ofte lagt på skrå for at lytte, men vi kom nu i havn efter planen.

Jeg forsøgte at få lov til at komme ned i maskinrummet, men dette blev klart afvist - med de mange ikke afskærmede roterende dele kunne jeg faktisk godt forstå besætningens holdning til besøg i maskinrummet, det så helt akrobatisk ud når maskinbesætningen løb frem og tilbage på siden af maskinen

Mogens

Mogens Kilde 
http://m_kilde.skysite.dk
The only place where success comes before work is in the dictionary

Tilføj kommentar