Hvem er vi

Vi er ca. 150 medlemmer med vidt forskellig baggrund.

Der er folk fra stort set alle faggrupper - det har slet ingen betydning om man er advokat, musiker, læge eller kassedame. Vores interesse drives helt alene af lysten til at arbejde med disse spændende maskiner.

Mange af vore medlemmer er folk som er gået på efterløn eller pension så de nu har tid til deres store hobby.

Men der findes ingen aldersgrænse - kun lyst til at være med!

Hvad laver vi i ModelDampKlubben

Det er meget forskelligt hvad medlemmerne arbejder med, men alt lige fra varmluftsmotorer lavet af øldåser og lignende på køkkenbordet til 12 cylindrede Rolls Royce motorer fremstillet med meget høj præcision. 

Der er folk der fremstiller de fineste damplokomotiver gennem flere års intensivt arbejde og der er enkelte der laver sig en dampchalup som de selv kan sejle i.

Kun fantasien er gældende.

Klubben råder også over en transportabel minibane på ca. 250 meter med sporvidderne 127 mm og 184. Dette skinneanlæg kan bruges til kørsel rundt i landet.

Hvor får vi vores viden og fornyelse fra

Vi udgiver et klubblad - KlubNyt - med interessante artikler, byggevejledninger, tegninger og billeder.

Bladet udkommer 3 gange årligt.

Klubben abonnerer på flere udenlandske tekniske tidsskrifter med relevante emner.

Medlemmerne henter i stor stil ideer og tegninger fra Internet-sider fra hele verden.

Der holdes klubmøder + udstillinger både øst og vest for Storebælt.

Vi arrangerer ofte virksomhedsbesøg i virksomheder der er relevante for netop vores hobby.

Klubben er i sig selv et stort netværk af folk med forskellig viden inden for rigtig mange specifikke områder og med kontakt til næsten alle former for oplysninger af interesse for os.

Der er altid hjælp at hente et eller andet sted i klubben.

Hvad skal jeg bruge af maskiner og værktøj

En mindre metaldrejebænk og en bænkboremaskine + lidt almindeligt håndværktøj kan udmærket være opstarten i denne hobby, men ofte går det så sådan, at ønskerne stiger i takt med hobbyens tiltagende udfoldelse.

Der er også medlemmer der ikke har mulighed for at etablere et værksted hjemme, og derfor benytter sig af et tilgængeligt værksted evt. på arbejdspladsen - eller den tidligere arbejdsplads, eller andre muligheder.

45 mm gruppen

Er en lille flok medlemmer som interesserer sig aktivt for, bygger, og kører med ægte damplokomotiver (live steam). Den anvendte sporvidde er 45 mm – uden strøm i sporet. Navnet er egentlig Modeldampklubbens havejernbanegruppe, men i daglig tale bruges også navnene 45 mm gruppen eller MDK 45.

Mange af de forbilleder, som lokomotiver og vogne er bygget efter, er hentet fra smal-sporsbaner og industribaner rundt om i verden, og selvfølgelig også normalspor. Forbilleder, størrelser og målestoksforhold, er derfor mange: 16 mm skala (1:19) SM45, spor 1 (1:32), G-skala (1:22,5), 1:20,3, ja næsten alt mellem ca. 1:12 og 1:32.

45 mm gruppen har sin egen folder, hvori du kan læse mere om gruppen, og se hvordan du kontakter os.

Se download siden hvor du kan du finde information og informative artikler om 45 gruppen, samt kørsel med damplokomotiver på 45 mm sporvidde. Se også web siden www.havebane.dk.