Kommende erstatning for min lille damper Frøya

1 indlæg / 0 new
Jørgen Hansen
Kommende erstatning for min lille damper Frøya

I august kom jeg til at købe denne gamle redningsbåd fra den tidligere storebæltsfærge Sprogø. Hovedmål L= 5,5 m B = 1,9 m D = 0,4 m. Den har oprindeligt været certificeret til - hold fast - 20 personer, men så har fribordet også kun været 20 cm midtskibs. Båden er i en skrækkelig forfatning. Bl.a. er der en søslange som har taget en bid af agterspejlet wink til gengæld var den billig!

På nette findes et skibsdesignprogram kaldet DELF Ship. Det er udviklet af det Hollandske maritime universitet, og en fri version med begrænset funktionalitet er til rådighed for studerende og amatører. Jeg har opmålt skroget og lagt målene ind i programmet. Det er der bl.a. kommet denne 3D model ud af. Programmet kan eksportere DXF filer af linjetegninger, og beregne sammenhænge mellem dybgang, deplacement og fremdrivningseffekt. Der er mange timers god underholdning og professionelle tekniske oplysninger for den interesserede bådebygger.

På SBAs hjemmeside faldt jeg over en gut i Bristol som havde en tocylinderet skibsdampmaskine og en Babcock type vandrørskedel til salg. Det var til gengæld ikke billigt - men det lader til at passe perfekt til mit behov.

Maskinen har to højttrykscylindere  2,5" X 2,5 ". Beregnet effekt ved 7 BarO og 500 RPM ca. 3,8 HK som skulle give båden en fart på ca. 5,5 Kn.

Vandrørskedlen har en hedeflade på 23 kvadratfod = 2,1 m2, og er designet til 250 psi = 17 Bar. Den burde uden problemer kunne levere damp til de 500 RPM på maskinen.

Men men men - Frøyas nye kedel skal være færdig først - i år skal det være wink. Det nye projekt kommer først rigtigt i gang når jeg går på pension om 2 1/2 år! Vi ses på og ved vandet i 2016.

 

Venlig hilsen

Jørgen Hansen

Tilføj kommentar