Min nye brugte CNC seig kx1

2 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
bab
Min nye brugte CNC seig kx1

Hej
Sidste fredag gjorde jeg et lille kup på Sjælland da en person havde sat denne lille maskine til salg til en ganske fordelagtig pris. Da jeg efter ca 1.5 times kørsel dukkede op på adressen så jeg til min overraskelse at ikke alene var det en maskine men der fulgte også en hel kasse værktøj og tilbehør med til den. Imens vi snakkede om stand og maskine kom den rare mand med en gammel kasse måle klodser og en kasse mikrometer skruer desuden havde han også en gravør maskine stående som han spurgte om jeg kunne være interesseret i, da jeg var dybt optaget af cnc fræseren sagde jeg ja hvis den var billig nok uden skænke det en tanke om hvad det egentlig var. Klokken 2230 fik vi læsset bilen, manden blev betalt og jeg satte snuden mod Odense igen med store tanker om hvem jeg lige skulle finde en fredag aften til at hjælpe med at aflæsse bilen. Der blev ringet forsigtigt rundt i håb om at folk ikke var gået i seng endnu, eller ca 1.5 time efter. Da jeg nåede hjemme adressen var det lykkedes at få fat i en kammerat der kunne hjælpe, vi fik slæbt tingene i kælderen hvor der var ordentlig lys så tingene kunne blive efterset. Til min store overraskelse var der meget mere udstyr end først set og om minsandten ikke om den lille gravør maskine ikke var en gravør maskine alligevel, men til gengæld en Sherline bord fræser med den del udstyr og digital udlæsning.

Næste dags morgen startede kl 0630 med at gennemgå tingene til bunds, alle stumperne og værktøjet var svært angrebet af nikotin da de havde stået i leglighed hvor der blevet storøget, alle løsdele og værktøjer blev lukket i poser sammen med konen rengøringsmiddel i håb om at kunne opløse den gule tjære. Det kan klart anbefales at bruge ajax kitchen grease til den slags rengøring da det ikke tog meget mere end 5 min så skinnede alle delene igen. Stumperne blev tørret af for ajax og blev herefter påført en tynd syrefri olie nu ser de mere eller mindre nye ud nu. Efter et par timer med værktøjs rengøring blev det tur til maskinerne sherlinen blev hurtigt uinteressant da det oprindelig var cnc maskinen jeg var interesseret i og som alt andet var den smurt ind i nikotin og lugtede mildest talt om noget mindede om rottehullet fra den danske serie huset på Christianshavn. (det skal dertil sige jeg aldrig har været der bare for at give en ide om hvordan et værthus lugter). Ajax kitchen grease fik lov til at angribe alle synlige flader i håb om at den originale farve ville dukke op igen.  De hårdt angrebet flader blev efter behandlet med en hårdt opvreden klud med varm vand og sulfo, efterfulgt af en klud med syrefri olie for at undgå rust. Bordet havde desværre ikke været beskyttet, så et fint lille lag rusten var begyndt at marchere hen over planet. Gummi handsker, skure svamp og vd 40 og ca 20 min skruberi var borde fint nok til at jeg kunne spise af det. Gummi pladerne der beskytter prismerne blev pillet af og vasket med varm vand, så de kunne blive fine igen. Derefter blev siderne skruet af mest af nysgerrighed for hvordan det så ud inden under, men også for at se om der var tydelige fejl. Det var dog ikke tilfældet, men kunne da konstatere at blæseren havde forsøgt at gribe alt hvad der hed støv og nikotin, faktisk så meget at vingerne på blæseren næsten kunne røre hindanen ajax soldaterne måtte på den igen.
Maskinen er en Seig kx 1 cnc fræser og den er fra 2009 virker den eller ej? ja det må guderne vide for jeg gør ikke, men det skal da komme an på en prøve. Den først udfordring blev at finde en stationær pc med en gammel davs printer port hvilket godt kan give nogle sjove samtaler hos diverse unge mennesker der står i edb forretningerne i dag, da de åbenbart aldrig har hørt om andet end USB. Et kabel blev fremskaffet i en kælder ved Odense data der alligevel var glad for at han havde beholdt en kasse med gamle stumper, selv om han var ved at smide dem ud hver gang der var status. En gammel pc blev også fundet i den blå avis hos en dame der var meget fortørnet over at man kunne se hendes tlf. nummer i avisen når nu det var hemmeligt. Alt blev sat til printer kabel, skærm, tastutur, mus, hele molevitten konen var inviteret i kælderen kammeraten der hjalp med at flytte maskinerne, der var kaffe på kanden kagen var bagt og jeg var klar til at fejre min nye brugte billige cnc maskine. Tiden var inde, alle holdt vejret imens pc en startede op det skal lige sige at det bør man ikke gøre da en gammel maskine der køre windows xp ikke ligefrem er den hurtigste knallert på havnen og de fleste mennesker efter 3 min begynder at blive en smule gas blå i hovederne. Endeligt pc’en var startet op, og programmet kørte det var nu kun at starte for fræseren et drej på en kontakt og et hav af muligheder ville åbne sig i min kælder. Klik og summe lyde det var hvad der skete da den blev tændt klikket kom fra kontakten og summen kom fra blæseren, der ud over skete der ikke en rygende hatfis, nada, zip, zero intet reagerede ud over mig selv, der alligevel ikke kunne lade være med grine af at maskinen ikke kørte. Efter et par timers fejlfinding og kaffe drikkeri, var det nu blevet onsdag og ude over lektierne har der være lidt systematisk gennemgang af maskinen og der er blevet gjort lidt forsøg på at få liv i sine. (maskinen er blevet døbt sine efter min tidligere stedmor der også kunne være på tværs og gøre stik modsat af hvad man gerne ville have).
Konklusionen indtil nu er at nødstoppet virker på pc en og maskinen spindlen køre underligt pulserende rundt med lave omdr. som et lille hamster der har indtaget for meget alkohol, ud over det reagere maskinen ikke. Ting jeg har prøvet målt spændinger inde i maskinen af dem der var tydligt markeret for hvilken spændingen der skulle kunne måles switche er kontrolleret lodninger på det ene printkort kontrolleret osv.
Næste skridt er at prøve med en anden gammel pc og fortsætte systematisk igennem resten af print kort og ledninger for køre det skal hun sku.
Fortsættes

 

 

m_kilde
Hej Brian

Comment: 

Hej Brian

Mange tak for en hyggelig lille fortælling, held og lykke med din fejlsøgning rejse.

 

Mogens Kilde 
http://m_kilde.skysite.dk
The only place where success comes before work is in the dictionary

Tilføj kommentar